10 tips voor een gezondere leefstijl in de zomer

10 tips voor een gezondere leefstijl in de zomer

Vakanties, bbq’s, dagjes aan zee, associëren we niet zelden met lekker loslaten, ‘nu hoeft het even allemaal niet’. Maar dit heeft tot gevolg dat je weer aankomt en daarna weer extra hard je best moet doen om je gewenste gezonde gewoontes onder de knie te krijgen. Een aantal tips kunnen je helpen een gezondere leefstijl in de zomer vast te houden. En daarvoor hoef je jezelf echt niet al het lekkers te ontzeggen. Bewust kiezen en je goed voorbereiden helpt.

  • Drink voldoende. Kies liever zo min mogelijke voor alcoholische dranken, frisdranken en vruchtensappen maar ga voor water. Leuk je water op met een schijfje citroen, ander fruit of wat munt dat ziet er een stuk leuker uit dan gewoon een glas water.
  • Heb je een BBQ, borrel of picknick? Zorg dan voor voldoende groente en fruit. Zo kom je aan de porties groente en fruit voor die dag en kom je minder in de verleiding om veel te eten van de minder gezonde dingen.
  • Ga je uit eten? Vul je buik niet met stokbrood. Kies voor de dingen die jij echt speciaal vindt en geniet daar van. Dat geldt natuurlijk ook voor stokbrood bij de BBQ.
  • Ga waar het kan lekker bewegen. Wandel door de natuur, ga te voet nieuwe dingen bekijken, slenter rond door mooie stadjes, ga zwemmen, maak een fietstocht, zorg dat je lekker in beweging blijft.
  • Zin in ijs? Maak zelf heerlijk sorbetijs. Mix een goed rijpe banaan met wat bevroren bessen, frambozen of bijvoorbeeld mango. En wil je toch een keer Italiaans schepijs? Kies voor een bakje en 1 bolletje.
  • Probeer je ritme van thuis aan te houden door 3 keer per dag wat te eten. Zo voorkom je dat je de hele dag door gaat snaaien of veel meer gaat eten dan je eigenlijk van plan was.
  • Kies waar het even kan voor gezondere tussendoortjes, welke slimme keuze maak jij? Meloensalade in plaats van een chocolade ijsje, een schaal met groente en een lekker dipsausje of een bakje chips?
  • Let op je portiegroottes. Misschien kun je van iets wat minder gezond is maar heel lekker gewoon eens de helft nemen. Of het delen met iemand anders. Deel je pizza bijvoorbeeld en bestel er een salade bij.
  • Ga je inkopen doen bij de supermarkt op vakantie? Ook op vakantie geldt wat je niet in je appartement, huisje, auto, camper of tent hebt kun je ook niet opeten. Bedenk vooraf wat je nodig hebt en zorg ervoor dat dat wat je eigenlijk niet wilt eten ook niet “voor de zekerheid” koopt.
  • En als laatste: Durf af en toe ook gewoon echt te genieten! Het is heerlijk om te genieten van een ijsje, een drankje op het terras of een hapje in een restaurant. Wanneer je te streng bent voor jezelf is het moeilijker een gezonde leefstijl vast te houden. Maar kies dus bewust!

En soms is het gewoon even lastig een gezonde leefstijl volhouden, wat doe je dan?

Wees mild tegen jezelf en pak de draad weer op waar je was gebleven, van zelfkritiek is nog niemand beter geworden. Wat zou jij zeggen tegen een goede vriend of vriendin in deze situatie?

Vraag steun aan je omgeving, vertel anderen van je plannen, wie kan jou helpen bij moeilijke momenten?

Manage je verwachtingen over een gezondere leefstijl tijdens de vakantie

Heb realistische verwachtingen bij je gezondere leefstijl tijdens de vakantie, af en toe iets lekkers extra betekent niet dat je het niet hebt volgehouden, het is vakantie! Zorg er wel voor dat je door het maken van een uitzondering en je hier vervolgens schuldig over voelen, niet gaat denken, “de dag is nu toch al verpest”. En je vervolgens nog meer gaat eten dan je eigenlijk van plan was. Dit wordt ook wel het what the hell effect genoemd. Herken dit bij jezelf, wees mild en laat het bij deze uitzondering. Een gezondere leefstijl begint niet pas de volgende dag weer, maar kun je ieder moment van de dag beginnen.