Van goede voornemens naar goede gewoontes

Van goede voornemens naar goede gewoontes

Van goede voornemens naar goede gewoontes

De kerstdagen achter de rug, oudjaarsdag met oliebollen en een glaasje zit er weer op, tijd om de goede voornemens van stal te halen. Zoals ieder jaar. Nieuwe ronde nieuwe kansen toch?

Hoe zijn goede voornemens voor jou? Denk je onzin, die werken toch niet of maak jij er ieder begin van het nieuwe jaar weer een paar? En hoe vaak lukt het om deze goede voornemens werkelijkheid te laten worden? Wat doe je wanneer het wel lukt?

Ik was ook iemand van goede voornemens, niet alleen op 1 januari trouwens hoor, ook na iedere vakantie 😉 En of dat heeft gewerkt? Nee, ik ben gaan inzien dat goede voornemens alleen werkelijkheid gaan worden wanneer je daadwerkelijk je gedrag gaat veranderen. Dromen over hoe fijn het zou zijn wanneer je goede voornemens zijn uitgekomen brengt je nergens. Gedrag veranderen vraagt om een gedegen aanpak. En het goede nieuws is: die aanpak werkt ieder moment van het jaar! Begin januari maar ook tijdens de vakantie 😉 Het kan NU! Een paar tips om je op weg te helpen:

Maak concrete gedragsdoelen

Formuleer concrete gedragsdoelen. En kies er niet te veel. Eén doel waar je aan werkt is al heel mooi. De manier waarop je je doel formuleert is belangrijk. Niet: ik zou wel wat willen afvallen of ik zou eens wat meer mogen bewegen. Maar: ik ga ontbijten met volkorenbrood of ik ga gezonde tussendoortjes eten of op werkdagen maak ik een lunchwandeling

Wat is voor jou waardevol

Dit gaat over dat doen wat echt belangrijk is voor jou. Ga onderzoeken waarom het behalen van je goede voornemens (die je dus omzet in concrete gedragsdoelen) zo belangrijk voor jou is. Misschien vind je het belangrijk om je fit en energiek te voelen of is gezond eten belangrijk voor je omdat je merkt dat je door je ongezonde eetpatroon minder lekker in je lijf zit, waardoor je in de avond geen puf meer hebt om je hobby op te pakken.

Wat kun je NU doen

Vraag je af, naast je concrete gedragsdoelen, wat je NU kunt doen wat je dichter bij je goede voornemen brengt. Wanneer je de keus moet maken tussen op de bank tv kijken of een ommetje maken en je hebt je voorgenomen om wat actiever te worden zodat je weer die flinke boswandeling met je vriendinnen kunt maken, vraag je af welke keus je doet bewegen naar je goede voornemen. Hoe voel jij je na het ommetje? Hoe voel jij je wanneer je besluit om de bank tv te blijven kijken?

Wees mild voor jezelf

Wees trots op jezelf wanneer iets je lukt! Hoe klein de stappen ook zijn, ook wanneer het soms een keer niet lukt. Dat hoort erbij! Wees mild voor jezelf. Van zelfkritiek wordt niemand beter. Pak de draad op waar je was gebleven want zoals ik eerder al zei het kan NU!

Iedere stap brengt je dichter bij je goede gewoontes.